Osnovni zadaci Društva su:


1.evidentiranje i okupljanje profesora pedagoga-psihologa, psihologa, pedagoga na nivou Tuzlanskog kantona radi organizovanog djelovanja i zaštite digniteta profesije ovog profila stručnosti,kako u materijalnom pogledu tako i u cilju odgovaerajućeg pozicioniranja radnog mjesta u novom modelu menadžmenta škole 

2.organizacija seminara za pedagoge i nastavnike u cilju zaštite mentalnog zdravlja nastavnika

3.organizovanje okruglih stolova prema određenim aktuelnim temama i zbivanjima u obrazovanju 

4.ostvarivanje saradnje sa drugim sličnim udruženjima i nevladinim organizacijama na nivou kantona,države BIH kao i međudržavna saradnja uključivanje i donošenje školskih preventnih programa protiv bolesti ovisnosti 

5.saradnja sa sredstvima javnog informisanja praćenje i 

6.učešće u donošenju zakoske regulative i standarda vezanih za struku vrši i druge poslove utvrđene programom rada Udruženja,zahtjevima škola i Ministarstva obrazovanja i nauke TK.

 

an image
UG DPPTK
A.Izetbegovića br. 2,
Srebrenik 75350
Eml: udruzenje@dpptk.net
Phone: +387 35 64 72 60
Fax: +387 64 72 60

   Aktuelnosti

Tuzla: Održana XVI skupština Društva pedagoga i psihologa TK


20.9.2019.


U Kristalnoj dvorani Hotela Tuzla jučer je održana XVI skupština Društva pedagoga i psihologa Tuzlanskog kantona. Ovaj skup predstavlja značajnu priliku razmjene iskustava i planiranja narednih koraka u cilju poboljšanja rada na polju odgoja i obrazovanja, te suočavanja sa brojnim pedagoškim i psihološkim izazovima današnjice.

Prije održavanja same konferencije, članovima Društva pedagoga i psihologa Tuzlanskog kantona se obratila Ministrica obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, mr.sc.Fahreta Brašnjić, koja je između ostalog istakla:

"Uloga pedagoga u vrtićima i školama je nezamjenjiva u izgradnji pozitivnih promjena. Vaša stručna podrška nastavnicima i učešće u planiranju i programiranju odgojno-obrazovnog rada, podrška učenicima, posebno u području njihove profesionalne orijentacije i proaktivna saradnja sa roditeljima, samo su neki od izazova u vašem radu.

Pohvalila bih Vaš predan rad, gdje posebno želim izdvojiti organiziranje okruglih stolova, prezentacija, konferencija, edukacija i seminara za pedagoge i psihologe Tuzlanskog kantona, kao i za učitelje i nastavnike. Zahvalila bih se Društvu na uloženim naporima u realizaciji koncepta "Jedna škola – jedan pedagog, koji je od izuzetne važnosti za proces odgoja i obrazovanja i koji je naišao na razumijevanje ministra Muratovića i premijera Gutića.

Budite pokretači pozitivnih priča u školama i neko ko širi pozitivnu energiju kako među kolegama, tako i među učenicima. TO od vas očekujem i uvjerena sam da ćete u tome i uspjeti!"

Pored izuzetno važne podrške i poruke ministrice Brašnjić, danas je uz Skupštinu Društva pedagoga i psihologa održana i prezentacija priručnika "Odgojno-obrazovni rad u odjeljenskoj zajednici" autorica mr.sc.Fuade Cerić, dr.sc.Mirzete Jahić i mr.sc.Elvire Ogrešević.

Ovaj priručnik je od izuzetne važnosti za odgojni rad sa učenicima, ali i za građenje partnerstva sa roditeljima, koji u procesu odgoja i obrazovanja predstavljaju nezamjenjiv stub.

Promotori priručnika bili su: Jasmina Alagić, Samela Alagić i Nedim Prelić.


Izvor: tuzlainfo.ba